Ladda upp och redigera stigar

Introduktion

Detta är en kort guide med lite tips på hur man laddar upp och redigerar nya stigar på Opentrailmap.

1. Mina stigar

Det enklaste är att ladda upp hela träningsrundan på "Mina stigar" och sedan redigera den. Klicka på "Ladda upp träningsrunda" för att ladda upp en träningsrunda.

När du laddar upp din träningsrunda kan du välja om den skall vara publik eller inte. Publika träningsrundor syns på din profilsida, och du kan även länka till dem om du vill dela med av dem på andra webbplatser.

2. Träningsrunda

Nu är träningsrundan uppladdad. Om du vill extrahera en bit av runda kan du redigera den och spara den som en stig på friluftskartan. Klicka på "prune" för att öppna träningsrundan i den inbyggda editorn.

3. webPrune - View surrounding trails

När stigen har laddats i webPrune kan du klicka på ”View->View surrounding trails”. Det gör att alla stigar i närheten visas i editorn för att göra det enklare att välja ut den del av träningsrundan som skall sparas.

4. webPrune - ta bort det som inte skall vara kvar

Zooma in där stigen börjar så att du ser de individuella punkter som sparats av GPS:en. Dessa punkter kan du klicka på för att markera. Genom att hålla nere ctrl kan du markera fler punkter när du klickar och om du håller ned shift markerar du en hel serie.

Nu ska vi ta bort början av träningsrundan, fram till stigen. Det enklaste är att högerklicka på kartan och sedan välja "Select first point", sedan håller du in shift och klickar på den punkt som du vill radera till. Nu kan du endera klicka på ikonen "Radera" eller högerklicka på en av de markerade punkterna och välja "Delete".

Om något skulle bli fel så kan du välja "Undo" i meny raden. Upprepa detta stigens andra ände för att ta bort slutet av träningsrundan.

5. webPrune - redigera enskilda punkter

Som man kan se i bilden nedan så "passar" inte den nya stigen perfekt med den befintliga stigen. För att åtgärda detta så högerklicka på den punkt som du vill flytta och välj "Edit".

Punkten byter då utsende, och man kan dra-och-släpa punkten till den nya platsen. När GPS-punkten är på rätt ställe högerklickar du på den och väljer "Save edit".

6. webPrune - compress

Nu börjar den nya stigen ta form, men många GPS:er sparar onödigt många punkter om man bara skall använda informationen för att navigera efter. Därför rekommenderar jag att man alltid komprimerar stigarna som man laddar upp. Välj "Edit->Compress...", välj hur långt avstånd det bör vara mellan punkterna och tryck på compress. 3-5 meter brukar vara ganska bra värden.

Komprimeringsfunktionaliteten tar inte bort några punkter. Istället markerar den de punkter som föreslås för borttagning. Det ger användaren en möjlighet att se att det ser bra ut samt att kanske ändra lite innan man manuellt tar bort punkterna.

7. webPrune - ladda upp stigen

Nu är stigen klar att exporteras till karttjänsten. Välj "File->Upload track to Opentrailmap...", namnge stigen och skriv en beskrivning. Tänk på att skriva en bra beskrivning, gärna i form av en recension. Svårare än så behöver det inte vara!

Buggar/förslag

Tack till alla som laddar upp stigar och även ni som rapportera buggar eller kommer med förbättringsförslag. Buggar rapporterar du lättast till webadmin@opentrailmap.net eller till "nl" på happymtb.org.

Denna instruktion är licensierad under Creative Commons Attribution 2.5 License.